Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt, concluderen onderzoekers van kredietbeoordelaar Moody’s. Hoewel de huizenprijzen de komende jaren waarschijnlijk nog zullen blijven stijgen, neemt de kans op een serieuze daling van de huizenprijzen steeds verder toe. Als het tot een crash komt, kan dat grote gevolgen hebben voor de economische groei, aldus Moody’s.
Wat die gevolgen zijn, leest u in deze blog.
De onderzoekers van Moody’s keken naar drie scenario’s uiteenlopend van een halvering van de huizenprijzen tot een langdurige maar geleidelijke neergang. In het ergste geval wordt de huidige economische groei van 1,9% volledig teniet gedaan. In het minst erge geval gaat de economische groei er 1% op achteruit.
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hoeft er maar een beperkte daling van de huizenprijzen op te treden om de marktwaarde van veel woningen te laten zakken onder de omvang van de hypotheek. Dan ontstaan er hoge hypotheekschulden. Dit is vooral zorgelijk voor starters die veel moeten lenen om een eerste koopwoning te bemachtigen. Ook kunnen sommige huiseigenaren de maandlasten niet meer dragen en zijn ze gedwongen om te verhuizen. Ten slotte zijn huiseigenaren geneigd om minder uit te geven als hun woning ‘onder water staat’ en dat is dan weer ongunstig voor de economische groei.
Opvallend is dat stijgende huizenprijzen juist tot economische groei leiden. Hogere huizenprijzen geven mensen namelijk het gevoel dat ze vermogender zijn, waardoor ze makkelijker geld uitgeven. Sterker nog, als de woningmarkt zich de afgelopen jaren minder snel had hersteld, dan was de Nederlandse economie ruim een kwart minder gegroeid.
Toch zijn stijgende huizenprijzen voor lang niet iedereen goed nieuws. Voor starters is het moeilijk om aan een eigen huis te komen. Bijna de helft van de starters wacht daarom met het kopen van een huis totdat de huizenprijzen gaan dalen. Bovendien maakt die grote afhankelijk van de huizenmarkt onze economie als geheel wel erg kwetsbaar.
Opvallend is dat dalende huizenprijzen in Duitsland een veel kleiner effect lijken te hebben op de economische groei. Dat komt door de geleidelijkere en lagere prijsontwikkeling van vastgoed in Duitsland en de conservatievere manier van financieren. Beleggen is bij onze oosterburen veel moeilijker dan bij ons. Huizen zijn daar vooral bedoeld om in te wonen. Hoewel de Nederlandse overheid eerder dit jaar nog plannen leek te hebben om het beleggers moeilijker te maken, bleek uit onderzoek dat er geen oorzakelijk verband is tussen de aanwezigheid van beleggers en de huizenprijzen in een wijk of buurt. De overheid zet dan ook liever in op het bouwen van meer woningen en het versterken van de positie van starters.
Wat de ontwikkelingen van de woningmarkt ook zijn, een makelaar kan u helpen uw positie te versterken en u goed te informeren bij iedere stap. Met DeGoedkoopsteMakelaar.nl vindt u de beste makelaar in uw regio en bespaart u ook nog eens honderden euro’s op uw makelaarskosten. Vergelijk nu.