Nu een huis kopen, of toch even wachten?

Wacht u met het kopen van een huis, omdat u verwacht dat de prijzen de komende jaren gaan dalen? Dan hebben wij slecht nieuws. De huizenprijzen blijven de komende jaren nog stijgen en vlakken zelfs minder snel af dan verwacht. Dat meldt Rabobank in hun meest recente Kwartaalbericht Woningmarkt. Wat betekent dat voor u als huizenkoper?

Waarom mensen wachten met het kopen van een huis

Een paar maanden geleden kopte het AD dat bijna de helft van de jongeren onder de 35 jaar wacht met het kopen van een huis omdat zij verwachten dat de huizenprijzen de komende jaren gaan dalen. Ook is een grote groep jongeren afwachtend, omdat ze bang zijn om overboden te worden. Als we de prognose van Rabobank moeten geloven, lijkt het er echter niet op dat de huizenprijzen de komende jaren gaan dalen. Hoewel de huizenprijzen minder hard stijgen dan een jaar eerder, stijgen ze toch iets harder dan verwacht.

Moet u dan toch maar gaan overbieden om aan een woning te komen? Nee hoor, uit onderzoek van Viisi blijkt namelijk dat overbieden lang niet altijd nodig is. Sterker nog, 35 procent van de jongeren heeft hun huis zelfs onder de vraagprijs gekocht of kent mensen die dat gedaan hebben.

Hoe u als starter wél een huis kunt kopen zonder te moeten overbieden, leest u hier.

Wel of niet wachten met huis kopen?

Vanuit verschillende hoeken klinkt het bericht dat de huizenmarkt afkoelt. Dat is goed nieuws, maar realiseer u ook dat de verwachting is dat de huizenprijzen voorlopig blijven stijgen en dat er een groeiend woningtekort is in Nederland. Wat betekent dat voor u als huizenkoper? Moet u wel of niet wachten met het kopen van een huis?

Ons advies: koop een huis omdat u het wil en kan betalen en wacht niet op lagere huizenprijzen. Ja, huizen zijn nog steeds duur, want de prijzen blijven stijgen. Maar de flinke prijsstijgingen van de afgelopen jaren vlakken af. Hierdoor kunt u gemakkelijker “nee” zeggen tegen een dure woning en nog een paar maanden verder zoeken, zonder dat de prijzen in de tussentijd hard doorstijgen.

Tip: versterk uw positie in de huizenmarkt door u goed voor te bereiden. Een aankoopmakelaar kan u daarbij helpen door u duidelijkheid te geven over uw mogelijkheden. Dat zorgt ervoor dat u straks een stuk steviger staat als u een bod doet op uw droomhuis. Met DeGoedkoopsteMakelaar.nl vindt u de beste aankoopmakelaar in uw regio en bespaart u ook nog eens honderden euro’s op uw makelaarskosten. Vergelijk nu.