Als starter een huis kopen? Het kabinet wil een handje helpen

U droomt al tijden van een eigen woning, maar als starter een huis kopen is nog helemaal niet zo eenvoudig. De huizenprijzen zitten nog steeds in de lift en hypotheeknormen zijn de laatste jaren flink strenger geworden. De woningmarkt is voor veel starters dus zo goed als onbereikbaar.

Gelukkig heeft het kabinet aangegeven de hoogste prioriteit te willen geven aan het oplossen van problemen van starters op de woningmarkt. Momenteel bekijkt het kabinet de mogelijkheid om starters die een huis kopen vrij te stellen van een overdrachtsbelasting. Dit melden bronnen in politiek Den Haag aan RTL Nieuws.

Wat betekent dit eigenlijk voor u als starter?

 

Starters die een huis kopen krijgen mogelijk vrijstelling van overdrachtsbelasting

Het kabinet overweegt dus om mensen die hun eerste huis gaan kopen vrij te stellen van overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de koopsom. Met een vrijstelling bespaart u al snel duizenden euro’s op uw nieuwe woning.

Tweede Kamerlid Henk Nijboer van de PvdA wil het zelfs nog verder trekken. Hij wil niet alleen dat starters worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting, maar dringt er ook op aan om de overdrachtsbelasting voor beleggers te verhogen naar 10%.

 

Andere optie: een deel van de hypotheek wordt aflossingsvrij

Het kabinet kijkt ook naar andere mogelijkheden om starters die een huis kopen een handje te helpen, zoals het aflossingsvrij maken van een deel van de hypotheek. Het idee is dat u als starter niet direct aflossing hoeft te betalen over uw volledige hypotheek. Dit zorgt ervoor dat u lagere lasten heeft.

Een nadeel van deze maatregel is dat de hypotheekregels op de schop zouden moeten om ervoor te zorgen dat starters ook meer mogen lenen.

 

Vereniging Eigen Huis heeft twijfels

De Vereniging Eigen Huis heeft zo haar twijfels over de maatregelen. Zij vragen zich af of deze fiscale voordelen voor starters ook echt leiden tot een betere positie op de woningmarkt. Want wie zegt dat de huizenprijzen niet nog verder omhoog gaan als starters meer te besteden krijgen? Bovendien zijn er momenteel bijna geen huizen beschikbaar op de markt.

Wat het kabinet precies gaat doen om starters die een huis kopen een handje te helpen moet op Prinsjesdag komende 17 september duidelijk worden. Tot die tijd kunt u als starter al flink besparen op uw makelaarskosten.

Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl kunt u namelijk makelaars bij u in de buurt met elkaar vergelijken op basis van tarieven en reviews. Zo vindt u gemakkelijk en snel de makelaar die het beste bij u past. Vergelijk nu