DNB: daling huizenprijzen in 2021

Huizenkopers en -verkopers vragen zich al maanden af: zorgt de coronacrisis voor een daling van de huizenprijzen? Tot nu toe leek de huizenmarkt zich nog weinig aan te trekken van de coronacrisis. Sinds de tweede helft van maart stonden er zelfs meer huizen te koop dan in diezelfde periode vorig jaar. De huizenprijzen blijven stijgen, al stijgen ze door de coronacrisis minder snel. In april voorspelde ABN Amro al een daling van de huizenprijzen in 2021. Een recente raming van De Nederlandsche Bank (DNB) laat een vergelijkbare voorspelling zien.

Daling huizenprijzen in 2021 is bescheiden

Er is nog steeds veel onzekerheid over de impact van de coronacrisis op de huizenmarkt. Een precieze raming is lastig te maken. Voorlopig stijgen de prijzen nog, maar economen van DNB verwachten dat er in de tweede helft van dit jaar een omslag komt. De huizenprijzen zullen vanaf dat moment gaan dalen. DNB verwacht een bescheiden daling, van gemiddeld 2,1% in 2021 en 3,7% in 2022.

Economen van de Rabobank verwachten eind dit jaar al een daling van de huizenprijzen. Dat schrijft Rabobank vandaag in haar kwartaalbericht woningmarkt. De bank verwacht een gemiddelde prijsdaling van 2,9% in 2021. Door de coronacrisis komt de groei van de werkgelegenheid stil te liggen. Dit zal naar verwachting een sterk effect hebben op de vraag naar koopwoningen. Vooral zzp’ers, flexmedewerkers en mensen met een tijdelijk contract zullen afhaken, denkt Rabobank.

Wel of niet uw huis kopen of verkopen

Al die onzekerheid roept de vraag op of u nu wel of niet een huis kopen of verkopen? Het antwoord op die vraag hangt af van uw persoonlijke situatie. Bent u een starter of doorstromer? Hoe ziet uw financiële situatie eruit, zowel nu als in de toekomst? Lukt het om u aan de coronamaatregelen te houden tijdens een eventuele verhuizing? Komt u er niet uit, vraag dan een makelaar om advies. De meeste makelaars beschikken over het laatste nieuws en kijken op zakelijke wijze naar uw persoonlijke situatie. Zo maakt u een weloverwogen keuze.

Neemt u een makelaar in de arm? Pak het slim aan en bespaar honderden euro’s op uw makelaarskosten. Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u gemakkelijk en snel makelaars bij u in de buurt op basis van prijs en service. Vergelijk nu.