Daling huizenprijzen in 2021? ABN Amro denkt van wel

In het eerste kwartaal van 2020 stegen de huizenprijzen nog. Hoe lang blijft dat nog zo? ABN Amro verwacht dat de woningmarkt hard geraakt gaat worden door de coronacrisis. Ze voorspellen een daling van de huizenprijzen in 2021. Hoe sterk wordt de daling van de huizenprijzen? Dat hangt af van de impact van de coronacrisis.

Eerste daling huizenprijzen sinds 2014

Kan u het zich nog herinneren wanneer de huizenprijzen voor het laatst daalden? De laatste daling was in 2014. Sinds dat jaar werden huizen jaar op jaar duurder. Kocht u in 2014 nog een huis voor gemiddeld €222.200, nu kost u dat gemiddeld €326.000 (bron: NVM). Een enorm verschil, veroorzaakt door een lage rente, veel vraag en weinig aanbod.

Ondanks de coronacrisis stegen de huizenprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw met maar liefst 9,6%. De effecten van de coronacrisis lijken nauwelijks zichtbaar. Toch zijn er al kleine veranderingen merkbaar:

Bron: RTL-Z

Op Funda is het aantal zoekopdrachten in week 12 met 23% teruggelopen. Het aantal bezichtigingsaanvragen daalde met 32%. Anderzijds neemt het aantal hypotheekaanvragen flink toe. Veel mensen willen nu nog snel een hypotheek afsluiten voor de hypotheekrente weer gaat stijgen.

Vraag naar huizen neemt af

ABN Amro verwacht dat de vraag naar huizen de komende tijd afneemt. Door alle maatregelen tegen het coronavirus neemt de werkloosheid en onzekerheid over een baan toe en het besteedbaar inkomen van mensen af. Daarnaast is de hypotheekrente langzaam aan het stijgen. Lenen wordt stapje voor stapje weer duurder. Zou u in die situatie een huis kopen of verkopen?

Hoe langer de crisis duurt, hoe groter de verwachte impact. Gaat u tijdens de coronacrisis een huis kopen of verkopen? Wacht u op die daling van de huizenprijzen? Of heeft u geen idee wat u nu het beste kunt doen? Schakel een makelaar in. Een makelaar is altijd op de hoogte van het laatste nieuws en geeft advies op basis van uw persoonlijke situatie.

Op zoek naar advies van een makelaar? Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u online makelaars bij u in de buurt op basis van prijs en kwaliteit. Zo maakt u een zorgvuldige afweging én bespaart u honderden euro’s op uw makelaarskosten. Vraag vandaag nog vrijblijvende offertes aan. Vergelijk nu.