Wat is de impact van corona op de huizenmarkt?

Het coronavirus treft inmiddels iedereen. Ook de economie heeft een flinke klap gekregen. Maar wat is eigenlijk de impact van corona op de huizenmarkt? RTL Z meldt dat de NVM vooralsnog geen grote veranderingen ziet. Toch merken makelaars hier en daar wel wat verschillen. Kopers en verkopers bellen af voor bezichtigingen en de Open Huizen Dag van 28 maart is afgelast. Dat zijn natuurlijk tijdelijke effecten, maar wat gebeurt er met de huizenmarkt als de coronacrisis aanhoudt? En wat kunt u dan als makelaar doen om veilig én succesvol te blijven? Dat vertellen we u in dit blog.

Huizenkopers voorzichter door corona

Hoewel huizenkopers voorzichtiger zijn geworden, laten ze zich toch niet volledig afschrikken door corona. Mensen nemen de instructie om zoveel mogelijk binnen te blijven serieus. Ze bellen af bij klachten of omdat ze bang zijn om besmet te raken. Groepsbezichtigingen zijn geschrapt om zo de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. Ook de Open Huizen Dag van 28 maart is afgelast vanwege het coronavirus. Toch gaan de meeste 1 op 1 bezichtigingen gewoon door.

Huizensite Funda merkt duidelijk dat de belangstelling terugloopt, dat meldt RTL Z. De bezoekersaantallen op de site worden kleiner en er zijn minder contactaanvragen richting makelaars. Betekent dat dat de huizenprijzen ook dalen? Helaas, vooralsnog blijven de huizenprijzen stijgen. Dat komt omdat de rente nog steeds laag is en het aanbod nog steeds beperkt. De huizenprijzen stijgen wel minder hard dan vorig jaar, maar in populaire steden moet u dus nog steeds overbieden. De vraag is of dat zo blijft

Dit zijn de lange termijn gevolgen van corona op de huizenmarkt

Als de coronacrisis lang aanhoudt, zijn de gevolgen groter. De verwachting is dat op de lange termijn de werkloosheid oploopt en het vertrouwen in de economie afneemt. Mensen zullen minder snel een huis willen kopen en daardoor zullen de huizenprijzen uiteindelijk dalen. Of dat ook gaat gebeuren is nog maar de vraag. Voor nu is het voorzichtige antwoord dat de huizenprijzen misschien iets minder hard zullen stijgen.

We weten nog steeds niet goed hoe het coronavirus groeit, maar als we onderzoekers van het Imperial College in Londen moeten geloven, dan blijven de maatregelen tegen corona voorlopig nog wel van kracht. Als makelaar is het verstandig om u hierop voor te bereiden. Dit is wat u kan doen tijdens de coronacrisis:

Makelaars, met deze tips komt u de coronacrisis door

Makelaars komen door de coronacrisis al gauw in een tweestrijd. Enerzijds wilt u er alles aan doen om de huizenmarkt aan de gang te houden. Anderzijds wilt u de maatregelen serieus nemen en de veiligheid voor zowel kopers, verkopers als medewerkers waarborgen. Gelukkig kunt u beide doen. Bied bijvoorbeeld bezichtigingen op afstand aan. Zo verkleint u de kans op besmettingen. Hoe gaat dit in z’n werk? In plaats van een fysieke rondleiding, maakt u videochat-afspraken met potentiële kopers. Dat kan met tools als Zoom, Skype, FaceTime of WhatsApp. U loopt, net als bij een normale bezichtiging, door de woning met uw telefoon of tablet in de hand en vertelt over de woning. De potentiële koper kan zo rustig rondkijken en vragen stellen. Werk daarnaast zoveel mogelijk papierloos. Biedt belangrijke informatie online aan (op de website of op een speciaal ingericht platform voor potentiële kopers), doe de onderhandelingen telefonisch en onderteken de koopovereenkomst digitaal.

Corona of geen corona, digitalisering is de toekomst voor makelaars. Naast virtuele rondleidingen en digitaal ondertekenen kunt u ook online meer naamsbekendheid creëeren én meer offerte-aanvragen krijgen. Hoe? Met behulp van een leadgenerator. Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl krijgt u voor slechts €250,- (excl. btw) een jaar lang onbeperkte leads. Klinkt goed? Meld u dan nu aan of mail naar info@degoedkoopstemakelaar.nl voor meer informatie.