Huis kopen of verkopen tijdens de coronacrisis

Is het slim om een huis te kopen of verkopen tijdens de coronacrisis? Een veelgestelde -en terechte- vraag, want het coronavirus raakt ons allemaal en kan een grote impact op de huizenmarkt hebben. De verwachting is dat hoe langer de crisis duurt, hoe groter de effecten zullen zijn. Hoe staat het er nu eigenlijk voor op de huizenmarkt?

Tot nu toe weinig verandering op de huizenmarkt

Hoewel kopers, verkopers en makelaars in deze tijd extra voorzichtig zijn, lijkt er op het eerste oog weinig te veranderen op de huizenmarkt. Er is nog steeds sprake van een krapte en de huizenprijzen blijven stijgen. De prijzen stijgen door de coronacrisis echter minder snel. Ook het aantal verkochte woningen daalde de afgelopen twee weken met 12 procent en er werden 9 procent minder ’te koop’-borden geplaatst, zegt voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM. Kadaster schetst een iets minder optimistisch beeld. Zij zien het aantal potentiële kopers die bellen om de marktwaarde en voormalige koopsom van een woning te achterhalen halveren. Tevens vragen makelaars minder vaak uittreksels aan. Huizenmarktdeskundige Paul de Vries van Kadaster: “Het beeld dat hieruit komt is dat mensen met heel andere dingen bezig zijn dan met het kopen van een huis.”

Verruil uw bezichtiging met een videogesprek

Het zal u maar gebeuren: u hebt net een huis gekocht en uw eigen huis net in de verkoop gezet. Er zijn genoeg geïnteresseerden, maar uw makelaar stelt de bezichtigingen uit. Dan schiet u wel even in de stress, want wat nou als uw huis niet verkocht krijgt? Dan zit u straks ineens met twee huizen opgescheept. Gelukkig biedt de coronacrisis naast risico’s ook genoeg kansen. Veel makelaars bieden nu bezichtigingen op afstand: de makelaar leidt u digitaal rond en filmt de woning met zijn telefoon of tablet.

Een kwestie van gezond verstand

Net als bij de meeste corona-maatregelen komt het met een huis kopen of verkopen ook aan op gezond verstand. Natuurlijk is het fijn om in deze tijd toch een huis te kopen of verkopen, maar onthoud dat uw gezondheid belangrijker is dan geld. Wilt u een huis kopen of verkopen tijdens de coronacrisis, maar weet u niet goed wat u moet doen? Vraag dan een makelaar om u te helpen. De meeste makelaars beschikken over het laatste nieuws en helpen u het hoofd koel te houden. Zo kan u weer met gezond verstand een huis kopen of verkopen.

Op zoek naar een makelaar tijdens de coronacrisis? Ook daarvoor hoeft u de deur niet meer uit. Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u online makelaars bij u in de buurt op basis van prijs en kwaliteit. Zo maakt u een zorgvuldige afweging én bespaart u honderden euro’s op uw makelaarskosten. Vraag vandaag nog vrijblijvende offertes aan. Vergelijk nu.