Consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt

De huizenprijzen blijven stijgen, maar het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van juni 2020 van Vereniging Eigen Huis (VEH). De Eigen Huis Marktindicator zakte vorige maand van 98 naar 93 punten. Dat is 7 punten onder de waarde van een ‘neutrale stemming’. Hiermee staat de stemmingsgraadmeter op het laagste punt sinds de nadagen van de crisis in juni 2014. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt door de aanhoudende verwachting van oplopende hypotheekrente en dalende huizenprijzen. Maar wat betekent een lager consumentenvertrouwen eigenlijk voor de huizenprijzen?

De invloed van de coronacrisis op de woningmarkt

De coronacrisis heeft de stemming op de woningmarkt behoorlijk gedrukt. In juni antwoordden 70% van de respondenten dat hun stemming wordt beïnvloed door de coronacrisis. 44% van de respondenten verwachten dat de hypotheekrente zal oplopen en 20% denkt dat de huizenprijzen zullen dalen. Toch blijft de hypotheekrente stabiel laag en stijgen de huizenprijzen nog steeds. De verwachting van een daling in de huizenprijzen speelt niet alleen onder consumenten. Ook ABN Amro en De Nederlandsche Bank voorspelden eerder een daling van de huizenprijzen in 2021. Economen van de Rabobank verwachten dat de huizenprijzen eind dit jaar al zullen dalen.

Is het lage consumentenvertrouwen in de woningmarkt terecht?

De stemmingsindicator van Vereniging Eigen Huis heeft een voorspellende waarde van zes maanden. Betekent dit dat de woningmarkt over een half jaar dan toch de negatieve gevolgen van de coronacrisis gaat voelen? “Of het consumentenvertrouwen herstelt, zal de volgende maanden moeten blijken”, zegt Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis. De stemmingsindicator is gebaseerd op een driemaandelijks gemiddelde. In juni, de laatste maand van de huidige periode, steeg het consumentenvertrouwen weer wat. 36% van de consumenten vindt het een ongunstige tijd om een huis te kopen. Dit percentage is lager dan aantal maanden geleden, maar nog steeds ruim twee keer zo groot als de groep die het een goed moment vindt om te verhuizen (17%). Beginnen we langzaamaan toch weer meer vertrouwen in de woningmarkt te krijgen?

Waarom is het herstel van het consumentenvertrouwen in de woningmarkt belangrijk?

Het herstel van het consumentenvertrouwen is van groot belang voor de woningmarkt. Door de coronacrisis is de werkgelegenheid onder druk komen te staan. Volgens Rabobank zal dit naar verwachting een sterk effect hebben op de vraag naar koopwoningen. Vooral zzp’ers, flexmedewerkers en mensen met een tijdelijk contract zullen minder snel een huis kunnen kopen. Maar het is ook kwestie van wíllen kopen. Als consumenten geen vertrouwen hebben in de woningmarkt, zullen ze de aankoop van een huis uitstellen of er geheel van afzien.

Maakt u zich zorgen over de ontwikkelingen van de woningmarkt? En bent u van plan om in de komende maanden een huis te kopen of verkopen? Schakel een makelaar in. Makelaars beschikken over het laatste nieuws en kijken op zakelijke wijze naar uw persoonlijke situatie. Zo maakt u een weloverwogen keuze. Ook nog eens honderden euro’s op uw makelaarskosten besparen? Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u gemakkelijk en snel makelaars bij u in de buurt op basis van prijs en service. Vergelijk nu.