Meer huizen te koop door coronacrisis

Er worden meer huizen te koop gezet sinds de tweede helft van maart. Dit blijkt uit onderzoek van Dynamis. Door de toegenomen onzekerheid schuiven huiseigenaren de geplande verkoop van hun huis naar voren. Ze willen nog profiteren van de sterke prijsstijging van de afgelopen jaren. Wat betekent dat voor de woningmarkt?

Meer huizen te koop in de Randstad

Maakt u nu meer kans op een woning dan voor de coronacrisis? Steeds meer eigenaren zetten hun huis te koop. Vooral in regio’s als Amsterdam en Utrecht, waar in de afgelopen jaren de huizenprijzen de pan uit rezen. Ook buiten de Randstad zetten meer huiseigenaren hun huis te koop. In sommige gemeenten ruim een kwart meer dan vorig jaar. Voor de start van de maatregelen werden er gemiddeld 8000 woningen per twee weken in de verkoop gezet. Sinds de tweede helft van maart is dit aantal toegenomen tot 12.000 woningen in week 14 en 15.

Kan dit extra aanbod de aanboddaling uit januari en februari compenseren? Helaas niet. Per 1 april staan er in Nederland 7000 minder huizen te koop dan in het begin van het jaar. Ook nieuwbouw biedt weinig perspectief.

Corona schrikt kopers niet af

Wie serieus op zoek is naar een huis laat zich vooralsnog niet afschrikken door het coronavirus. In het eerste kwartaal van 2020 zijn er 54.000 huizen verkocht. In de provincies Drente, Overijssel, Flevoland, Zeeland en Limburg is er zelfs sprake van een verkooprecord. Uit onderzoek van Funda blijkt dat niet alleen kopers, maar ook verkopers vertrouwen houden in de woningmarkt. Het zijn vooral de consumenten die zich zorgen maken om hun financiële situatie die terughoudender lijken te zijn in hun vertrouwen. 44% van de consumenten die zich zorgen maken om hun eigen situatie geeft aan nu minder gemotiveerd te zijn om een huis te kopen. Onder de groep die zich geen zorgen maakt, is dat slechts 12%.

Coronacrisis of niet: de woningmarkt draait nog volop. Wat de impact op de langere termijn zal zijn, kan niemand met zekerheid stellen. Wilt u een huis kopen of verkopen tijdens de coronacrisis, maar weet u niet goed wat u moet doen? Vraag dan een makelaar om u te helpen. De meeste makelaars beschikken over het laatste nieuws en helpen u het hoofd koel te houden.

Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u online makelaars bij u in de buurt. U maakt een zorgvuldige afweging én bespaart al snel honderden euro’s op uw makelaarskosten. Vraag vandaag nog vrijblijvende offertes aan. Vergelijk nu.