Wat zijn de kosten bij het verkopen van een huis?

Iedereen weet dat het kopen van een huis gepaard gaat met de nodige kosten. Echter, wat veel mensen niet beseffen is dat er ook kosten zijn bij de verkoop van een huis. In sommige gevallen kunnen deze zelfs flink oplopen, vooral in een mindere gunstige huizenmarkt.

Gelukkig zijn ook veel van de kosten bij het verkopen van een huis onderhandelbaar. Toch is het belangrijk om u van tevoren bewust te zijn van deze kosten. Zo komt u niet onverwachts voor verrassingen te staan wanneer het tijd is om de koopovereenkomst te sluiten.

Wat zijn nu eigenlijk de kosten voor het verkopen van een huis? Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

 

Reparatiekosten

De verkoop van uw huis is hét moment om de nodige reparaties te verrichten die u tot nu toe heeft uitgesteld. Een nieuw likje verf hier en daar kan geen kwaad. En die bruine tegeltjes in de badkamer kunnen ook echt niet meer. Als u dan toch bezig bent, repareer dan meteen die lekkende kraan in de keuken.

Met deze kleine reparaties vergroot u de aantrekkingskracht van uw huis. De kans is groot dat zelfs de waarde van uw huis verhoogd na het verrichten van een paar reparaties. Cosmetische reparaties als deze hoeven vaak niet meer dan een paar honderd euro te kosten.

Echter, als de taxateur van de koper alsnog aanzienlijke gebreken aan het licht brengt, kan dat een flinke financiële tegenvaller zijn voor u als verkoper. Verwacht u dergelijke problemen tijdens de taxatie? Zorg er dan voor dat u voorbereid bent op eventueel hoge reparatiekosten.

 

Boeterente bij hypotheek aflossen

Bij de verkoop van uw woning wordt uit de opbrengst eerst uw hypotheek afgelost. Er zijn echter hypotheken die als voorwaarde hebben dat er bij de verkoop van een woning een boete in rekening gebracht kan worden als u uw hypotheek vervroegd aflost. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van uw hypotheek, voordat u gaat afbetalen.

 

Overdrachtskosten

De overdrachtskosten voor de verkoop van een huis zijn meestal voor de koper. Het gaat dan om kosten als overdrachtsbelasting en notariskosten. Daarintegen zijn de makelaarskosten van de verkoop meestal voor de verkoper. In totaal bedragen de kosten voor de koper ongeveer 4 à 6 procent van de koopprijs.

 

De grootste kostenpost: de makelaarscommissie

Bij het verkopen van een huis is de makelaarscommissie vaak de grootste kostenpost. In de meeste gevallen bedraagt de commissie ongeveer 1 à 2 procent van de verkoopkosten. Voor een gemiddelde woning van €308.000 (bron NVM), betaalt u dus al snel €3000-6000 aan commissie.

Toegegeven, deze kosten kunt u voorkomen door zelf uw huis te verkopen. Houd er echter rekening mee dat er misschien veel meer tijd (en ook geld) gaat zitten in de taken die anders door de makelaar zouden worden opgepakt. Er komt namelijk veel kijken bij het verkopen van een huis. Uiteindelijk kunt u zelfs veel duurder uit zijn dan met de makelaarscommissie.

 

Wilt u ook honderden euro’s besparen op uw makelaarskosten? Met DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u verkoopmakelaars met elkaar op prijs en service. Zo vindt u gemakkelijk en snel de beste verkoopmakelaar bij u in de buurt.