Dit is waarom het loont om makelaars te vergelijken

Wist u dat het verschil tussen de goedkoopste makelaar en de duurste makelaar gemiddeld zo’n €1.700 is? Vereniging Eigen Huis analyseerde vorige maand honderd offertes van verkoopmakelaars en concludeerde dat het loont om makelaars met elkaar te vergelijken, voordat u uw keuze maakt.

Vergelijk makelaars en vind zo de goedkoopste

De analyse van Vereniging Eigen Huis toont aan dat u zo’n 0,5 tot 2,12% courtage betaalt voor de verkoop van een huis. Verkoopt u uw huis voor €350.000, dan betaalt u in het gunstigste geval €1.750. Bij de duurste makelaar bent u €7.350 kwijt. Vaste vergoedingen voor de verkoop van een woning lopen volgens de analyse uiteen van €1.500 tot €7.000. Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor de hoge tarieven die sommige makelaars hanteren en raadt aan om makelaars met elkaar te vergelijken.

Natuurlijk zit er kwaliteitsverschil tussen makelaars. U betaalt over het algemeen meer voor een goede en ervaren makelaar dan voor een beginnende partij. Toch zijn er genoeg makelaars die goed én goedkoop zijn. En het goede nieuws is: de algemene prijzen van makelaars dalen. Dat komt door de aanhoudende krapte op de woningmarkt. De concurrentie is hoog, daarom zakken makelaars met de prijs om zo toch opdrachten binnen te halen.

Tip: vraag vrijblijvende offertes op

Vereniging Eigen Huis adviseert huizenverkopers om kritisch te kijken naar de prijs- en kwaliteitsverschillen tussen makelaars. Vraag vrijblijvende offertes op van verschillende makelaars en ga met twee of drie makelaars in gesprek. Onderhandel met verschillende partijen over de tarieven voor de verkoop van een woning. Stel daarnaast ook kritische vragen over de hoogte van de opstartkosten. Makelaars brengen opstartkosten in rekening voor onder meer het opmeten, foto’s maken, brochures opstellen en het plaatsen op Funda van een woning.

Pas ten slotte op met bonusafspraken. Sommige makelaars rekenen een bonuscourtage (vaak van zo’n 10%) als de woning meer opbrengt dan vooraf werd ingeschat. Zo kan de rekening hoog oplopen. Vereniging Eigen Huis adviseert consumenten daarom om duidelijke afspraken te maken over bonusafspraken en ze bij voorkeur links te laten liggen.

Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u makelaars bij u in de buurt op basis van prijs en kwaliteit. Zoek op drie verschillende diensten: aankoop, verkoop of taxatie. Maak een zorgvuldige afweging en bespaar zo honderden euro’s op uw makelaarskosten. Vraag vandaag nog vrijblijvende offertes aan. Vergelijk nu.