Huizenmarkt koelt af: dit is hét moment om uw huis te verkopen

De huizenmarkt koelt af. Er worden meer huizen verkocht en er worden meer woningen te koop gezet. De huizenprijzen stijgen nog steeds, maar in een lager tempo dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de NVM. Wat betekent dit eigenlijk voor de huizenmarkt?

Huizen niet per se goedkoper, wel groter aanbod

Het is voor het eerst in acht kwartalen dat het aantal verkochte bestaande koopwoningen hoger is uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ook zijn er dit kwartaal meer woningen te koop gezet dan een jaar geleden. Dat is goed nieuws als u een huis wilt kopen. Zeker in regio’s waar de krapte op de markt groot is. De prijs van de gemiddelde verkochte woning is momenteel €308.000. Dat is 7,4% meer dan een jaar geleden en opnieuw een recordprijs. Wel stijgen de prijzen minder hard dan een jaar geleden.

Wie op zoek is naar een nieuwbouwwoning mag nog dieper in de buidel tasten. De prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning steeg namelijk in het tweede kwartaal met 17% tot gemiddeld €387.000. De gemiddelde nieuwbouwwoning is al twee kwartalen op rij €80.000 duurder dan een gemiddelde bestaande woning en dat is volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma ‘echt een probleem’.

 

Vooral de Amsterdamse huizenmarkt koelt af

Waar in de rest van Nederland de huizenprijzen nog steeds doorstijgen, is de gemiddelde prijs van verkochte woningen in Amsterdam dit kwartaal juist gedaald. Dit betekent niet per se dat de huizen in Amsterdam goedkoper zijn geworden. Het komt doordat er dit kwartaal naar verhouding meer woningen buiten de Ring zijn verkocht dan een jaar eerder. Deze woningen hebben gemiddeld genomen een lagere prijs.

Toch is het een goed teken dat de Amsterdamse huizenmarkt zijn top lijkt te bereiken. Verwacht wordt dat de rest van Nederland over anderhalf tot twee jaar zal volgen. Amsterdam en de andere grote steden lopen namelijk altijd iets voor op de rest van Nederland.

Tip: Op zoek naar een betaalbare makelaar in de regio Amsterdam? Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u makelaars in Amsterdam met elkaar op prijs en service. Vergelijk nu!

 

Een typische verkopersmarkt

Nu de huizenmarkt afkoelt is het volgens Jaarsma ‘een goed moment om te verkopen’. En hij is niet de enige. Uit de verkoopcijfers van afgelopen kwartaal blijkt dat in heel Nederland bijna 39.200 woningen van eigenaar wisselden. Dat is 1,8% meer dan een jaar gelden.

Dat komt omdat er sprake is van een typische verkopersmarkt. Er is krapte op de markt en woningen worden snel verkocht, gemiddeld binnen 38 dagen. Ook is er gemiddeld genomen nauwelijks een verschil tussen de oorspronkelijke vraagprijs en de transactieprijs van een woning. 39% van de verkochte woningen gaat zelfs boven de vraagprijs weg.

Kortom: dit is hét moment om uw huis te verkopen.

Fluitje van een cent, denkt u misschien. Toch kan het in een afkoelende huizenmarkt gunstig zijn om een makelaar in te schakelen. Een makelaar kan u namelijk helpen uw huis tegen een zo hoog mogelijke prijs en onder de meest gunstige voorwaarden te verkopen.

 

Gelukkig kunt u al gauw honderden euro’s besparen op uw makelaarskosten. Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u makelaars bij u in de buurt met elkaar op prijs en service. Zo vindt u gemakkelijk en snel de makelaar die bij u past.